Τα μουσεία είναι ένας χώρος περιήγησης και γνώσης και κάθε χρόνο γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μάϊου. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων επικεντρώθηκε στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 3– Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, Στόχος 13– Δράση για την κλιματική αλλαγή, Στόχος 15– Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.
Για τον εορτασμό των Μουσείων και στη δική μας περιοχή, στις 17 και 18 Μαίου διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ένα διήμερο δράσεων, με θέμα «Οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον της επαρχίας των Καλαβρύτων».
Η ΜΔ Εθνικού Πάρκου Χελμού- Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκου UNESCO Χελμού- Βουραϊκού, πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παγετώνες και Κλιματική Αλλαγή στο Χελμό», που περιλάμβανε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά με τις δράσεις αυτές ενημερώθηκαν για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή των Καλαβρύτων (ξερά έλατα στο αισθητικό δάσος των Καλαβρύτων, μεταχρωματικό έλκος πλατάνων), αλλά και στον πλανήτη γενικότερα. Τέλος, συζήτησαν τους κινδύνους που έχει η κλιματική αλλαγή για τη βιοποικιλότητα, μέσω πειραμάτων για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που έκανε το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας.
Επιπλέον, προβλήθηκαν βίντεο για το πως κινείται ένας παγετώνας και τα σημάδια που αφήνει στο βουνό κατά το πέρασμά του. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν φωτογραφίες πετρωμάτων από το Χελμό και σημάδια στο βουνό, που αποδεικνύουν ότι κάποτε υπήρχαν παγετώνες (Γεώτοπος 21:Παγετωνικά λατυποπαγή Ξερόκαμπου). Έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν και να συζητήσουν για το πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στα Καλάβρυτα, αφού κάποτε υπήρχαν παγετώνες στο Χελμό, ενώ φέτος το βουνό είχε χιόνι περίπου ένα μήνα.
Τη δράση παρακολούθησαν όλες οι τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων.
Στις 18 Μαϊου στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων στις 6 μ.μ., πραγματοποιήθηκε μια σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων με θέματα:
- Το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια των Καλαβρύτων
- Ο ρόλος και η σημασία της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία
- Η λιγνιτική λεκάνη των Καλαβρύτων- Σύνδεση με την Ιστορία.