Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, για την επίτευξη κοινωφελών δράσεων που αφορούν την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, συνεργάζεται στενά με τους δήμους και τις υπηρεσίες της περιοχής ευθύνης του (π.χ. Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Αστυνομία), με τοπικούς συλλόγους, όπως είναι ο ορειβατικός σύλλογος Καλαβρύτων και ο σύλλογος «Φίλοι του Οδοντωτού», με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας και Ακράτας και με τις διευθύνσεις και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλες οργανώσεις.

Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, στη διαρκή προσπάθεια του να εκπληρώσει το συνολικό έργο του, όπως αυτό ορίζεται από το Ν. 2742/1999 (άρθρο 15) και το Ν. 4519/2018 (άρθρο 4), συνεργάζεται με τους κατάλληλους φορείς σε θέματα που σχετίζονται με το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, συνάπτει σύμφωνα συνεργασίας που ορίζουν τους κανόνες και το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων φορέων ή προσώπων.

Αναλυτικότερα:

  1. Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Καλαβρύτων, την Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε, το Σύλλογο Ξενοδόχων Καλαβρύτων, το Σύλλογο «Ορειβασίας-Χιονοδρομίας-Αναρρίχησης-Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων», την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Σπήλαιο των Λιμνών, τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Δάφνης και το Σύλλογο Δαφναίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων, το Σύλλογο Παϊων, τον Εκπολιτιστικό-Φυσιολατρικό Σύλλογο Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων «Ο Άγιος Βλάσιος», τον Αγροτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μανεσίου Καλαβρύτων, το Σύλλογο των απανταχού Ορθολιθιωτών «Η Αγία Παρασκευή», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας, το Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγραμπέλων «Ο Άγιος Δημήτριος», το Σύνδεσμο Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών «Ο Ηρακλής», το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού, το Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κερπινιωτών και Φίλων Κερπινής «Ο Άγιος Γεώργιος», τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Λουσών-Καλαβρύτων, το Σύλλογο των Απανταχού Φλαμπουριωτών «Ο Άγιος Νικόλαος», τον Εκπολιτιστικό κ Εξωραϊστικό Σύλλογο Καστριωτών «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών», το Μορφωτικό – Εκπολιτιστικό κ Εξωραϊστικό Σύλλογο «Τα Κάτω Φίλια Καλαβρύτων», το Σύλλογο Νέων Λεχουρίου, το Σύλλογο Γορτυνίας ο «Λάδωνας», το Σκακιστικός Επιμορφωτικό Όμιλο Καλαβρύτων Επαρχίας, και τέλος, το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», δια των εκπροσώπων τους, και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων, τον Απρίλιο του 2019, σύναψαν ένα σύμφωνο συνεργασίας και συγκροτήθηκε ένα δίκτυο με την επωνυμία «Περιφερειακό Δίκτυο της Πιλοτικής Περιοχής των Καλαβρύτων», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός πλαισίου δράσεων σε διοικητικό, επιχειρησιακό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό επίπεδο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και έχοντας στο επίκεντρο τις έννοιες της συνέργειας, της δικτύωσης, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της εθελοντικής προσφοράς.
  2. Ο Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού με την ιδιότητα του ως Φορέας Διαχείρισης του ομώνυμου Γεωπάρκου και η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. με την ιδιότητά της ως Φορέας Διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, το Δεκέμβριο του 2018, σύναψαν σύμφωνο συνεργασίας σε κοινά θέματα που αφορούν τα Γεωπάρκα «Χελμού-Βουραϊκού» και «Βίκου-Αώου» με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία- διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των δύο Γεωπάρκων στο πλαίσιο της ένταξης αυτών στο θεσμό των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.
  3. Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η οποία διαχειρίζεται το Γεωπάρκο Τροόδους, το Δεκέμβριο του 2018, σύναψαν σύμφωνο συνεργασίας που αποσκοπεί στην ευρεία συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τα Γεωπάρκα Χελμού-Βουραϊκού και Τροόδους και συγκεκριμένα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιστημoνικής γνώσης και καλών πρακτικών σε θέματα διαχείρισης και προστασίας της γεωποικιλότητας, ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομίας, και αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών, κυρίως μέσω της ανάπτυξης του γεωτουρισμού, στο πλαίσιο της ένταξης της περιοχών αυτών στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
  4. Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, το Νοέμβριο του 2018, σύναψαν σύμφωνο συνεργασίας που αποσκοπεί στην ευρεία συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και συγκεκριμένα στην παροχή τεχνογνωσίας και επιστημoνικής γνώσης σε θέματα γεωτεχνικού περιεχομένου της Προστατευόμενης Περιοχής Χελμού-Βουραϊκού, στο πλαίσιο της ένταξης της περιοχής στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO. Δεσμεύονται να συνεργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, όπως παροχή επιστημονικής γνώσης και συμβουλών γεωτεχνικού περιεχομένου, για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των γεωτόπων στα όρια ευθύνης του Γεωπάρκου, την προστασία των φυσικών μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς, για τη χρήση ορθών πρακτικών στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την δασοπονία αλλά τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  5. Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό σε προστατευμένες περιοχές οδηγεί σε μία αναγνωρισμένη πιστοποίηση η οποία εκφράζει και προωθεί την πρακτική εφαρμογή της έννοιας «αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη». Το Δεκέμβριο του 2016, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού διακρίθηκε με τη διεθνή πιστοποίηση από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARC FEDERATION) που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Η συμμετοχή της κοινωνίας και των τοπικών φορέων αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διαδικασία σύνταξης και υιοθέτησης μίας στρατηγικής για την αειφορική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί μία συμμετοχική και πολυεπίπεδη διαδικασία που θέτει στο επίκεντρο τα δεδομένα και τις ανάγκες όπως καταγράφονται σήμερα και προσπαθεί να τα συνδέσει με το όραμα, την επιθυμητή, δηλαδή, κατάσταση σε όρους τουριστικής ανάπτυξης. Με βάση το παραπάνω πλαίσιο και με πρωτοβουλία του προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού κου Γρ. Ιατρού, οι τοπικοί φορείς (Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Καλαβρύτων, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, ΠεριφερειακοΤαμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Α.Ε. Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλαβρύτων – Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας, Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαβρύτων, Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αιγιαλείας, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Καλαβρύτων, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Αιγιαλείας, Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων), δια των εκπροσώπων τους, μέσα από ένα μνημόνιο Συνεργασίας, για την ανάπτυξη ενός αειφορικού μοντέλου τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού- Βουραϊκού συμφωνούν τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη και υλοποίηση μία ολοκληρωμένης στρατηγικής για την υιοθέτηση ενός αειφορικού μοντέλου τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού- Βουραϊκού.