Tο διήμερο 13-14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το 43ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ,  και το προσωπικό της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου και του Γεωπάρκου, πραγματοποίησε θεματικές ξεναγήσεις σε  μικρούς και μεγάλους, για τη σχέση γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας!

Η πεζοπορική διαδρομή που ακολουθείται βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Ειδική Ζώνη Διατήρησης «ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ» (GR2320003) και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα «ΌΡΟΣ ΧΕΛΜΟΣ (ΑΡΟΑΝΙΑ) – ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» (GR2320013).

Οι επισκέπτες ακολούθησαν το μονοπάτι κατά μήκος των σιδηροτροχιών του ιστορικού Οδοντωτού, Κάτω Ζαχλωρού – Πόρτες, όπου συναντώνται διάφορα είδη ορχιδεών όπως Ophrys scolopax, Ophrys lutea, Orchis quadripunctata. Κατά μήκος των γραμμών συναντάται ένας μεγάλος αριθμός ποταμίσιων καβουριών (Potamon fluviatile), ένα από τα 4 είδη καβουριών του γλυκού νερού που απαντώνται στην Ελλάδα. Στις γύρω πλαγιές παρατηρούνται δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης, καθώς και ο χαρακτηριστικός τύπος οικοτόπου μεσογειακής βλάστησης Garrigues της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι πεζοπόροι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς δημιουργήθηκε το Φαράγγι του Βουραϊκού και τα κροκαλοπαγή πετρώματα, που αποτελούν τον κατ’ εξοχήν βιότοπο ενδημικών και σπάνιων φυτών στην περιοχή. Στο φαράγγι του Βουραϊκού καταγράφονται περισσότερα από 650 φυτικά είδη, εκ των οποίων τουλάχιστον 38 ελληνικά ενδημικά, περιλαμβάνοντας 5 ενδημικά της Πελοποννήσου (Asperula arcadiensis, Aurinia moreana, Colchicum peloponnesiacum, Dichoropetalum achaicum, Silene conglomeratica). Επίσης ενημερώθηκαν για τα είδη πουλιών που βρίσκουν σχισμές και προεξοχές στα βράχια για να στηρίξουν τη φωλιά τους. Στην περιοχή συναντάται συχνά το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus).