Την Τετάρτη 10 Μαΐου, για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης υλοποιήθηκε ημερίδα με εκπαιδευτικές δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Κλειτορίας-Ακράτας, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ στην Κλειτορία.
Σαράντα επτά παιδιά από τις Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και την Α΄ Τάξη του Γυμνασίου παρακολούθησαν ένα τρίωρο πρόγραμμα με δράσεις/ διαδραστικά παιχνίδια και πραουσιάσεις, από το προσωπικό της ΜΔ, καθώς και εξωτερικούς της συνεργάτες. Η παρουσίαση των φυτών, των ζώων, καθώς και των πετρωμάτων, αποτέλεσαν τις θεματικές ενότητες των δράσεων της ημέρας αυτής. Ιδιαίτερη όμως αναφορά έγινε στα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που εντάσσεται και στα Μνημεία Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Στη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε και η νέα Διαδραστική Εφαρμογή για τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου & Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού. Πρόκειται για μια εφαρμογή, μέσω της οποίας οι επισκέπτες, θα μπορούν να ενημερώνονται για την περιοχή, τη βιοποικιλότητα και γεωποικιλότητα που φιλοξενεί, σημαντικά αξιοθέατα, προτάσεις για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, για φαγητό, διαμονή κ.α. Σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής είναι η σύνδεση της με ειδικούς πομπούς τοποθετημένους σε κάθε πινακίδα του Γεωπάρκου, όπου μόλις ο επισκέπτης πλησιάζει, θα λαμβάνει αυτόματη ειδοποίηση στο κινητό, με τις πληροφορίες των πινακίδων. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «CLLD – LEADER», ΠΑΑ 2014-2020.
Επίσης, παρουσιάστηκε το νέο Εκπαιδευτικό Επιτραπέζιο Παιχνίδι, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη Χλωρίδα, την Πανίδα και τα Πετρώματα του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού». Βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι η γνωριμία με τα βασικά είδη χλωρίδας, πανίδας και πετρωμάτων της προστατευόμενης περιοχής. Το παιχνίδι παίζεται με τη χρήση 30 εκπαιδευτικών καρτών, οι οποίες συνδέονται με διαδικτυακό ιστότοπο μέσω του QR που βρίσκεται στην κάρτα. Οι συμμετέχοντες να το σκανάρουν με το κινητό τους τον κωδικό και ανακαλύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα διάφορα είδη που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας- Ακράτας βοήθησαν τους μαθητές να φτιάξουν ένα παραμύθι, ένα λεξικό και ποιήματα με βάση τις πληροφορίες που πήραν από τις παρουσιάσεις, για την προστατευόμενη περιοχή, το οποίο θα γίνει ένα λεύκωμα για να παρουσιάζεται στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης της ΜΔ, που δημιουργείται αυτή την περίοδο.
Η ημερίδα εντάσσεται στην Πράξη «Επιχορήγηση της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ για δράσεις προστασίας της Βιοποικιλότητας των περιοχών ευθύνης της» με Κωδικό ΟΠΣ 5075953 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».