Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία αφορούν διάφορους τομείς της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, είτε απευθείας στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο ενημέρωσης στα Καλάβρυτα είτε μέσω των συνεργαζόμενων φορέων. Αναλυτικότερα τα προγράμματα που αφορούν το βιοτικό περιβάλλον και τον άνθρωπο αναφέρονται στον αντίστοιχο σύνδεσμο της Μονάδας.

Παράλληλα υλοποιούνται εξειδικευμένα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που αφορούν στο γεωπάρκο και την γεωλογική κληρονομιά γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα απευθείας στο Κέντρο ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την γεωποικιλότητα.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί το παιχνίδι Τρείς Αλήθειες και Ένα Ψέμα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που αποτελείται από κάρτες με πληροφορίες για κάποια από τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πετρωμάτων της περιοχής του Γεωπάρκου.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως ψηφιακής παρουσίασης του εκπαιδευτικού προγράμματος:

-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού: ο τόπος μας!

Οι μικροί μας φίλοι “βλέπουν” μερικούς από τους σημαντικότερους γεώτοπους του γεωπάρκου με ένα….. διαφορετικό μάτι! Αυτό του ερασιτέχνη γεωλόγου!

Ο συνεργαζόμενος φορέας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας παρέχει μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στοχευμένα την γεωλογική κληρονομιά:

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Κλειτορίας –Ακράτας : http://kpe-kleit.ach.sch.gr/

Παραμύθι : Τρεις αλήθειες & ένα ψέμα

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μέσω του οποίου τα παιδιά θα γνωρίσουν τα βασικά είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και τα πετρώματα της προστατευόμενης περιοχής του Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού. Θα μάθουν βασικές πληροφορίες για τα ζώα και τα φυτά, αλλά και κάποιους από τους κίνδυνους που μπορεί να τα απειλούν, καλλιεργώντας έτσι περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά. Επίσης, θα γνωρίσουν την ιστορία των πετρωμάτων του Γεωπάρκου, η πλειοψηφία των οποίων συνδέεται άμεσα με κάποια από τα προστατευόμενα είδη, διδάσκοντας τους έτσι ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται η ισορροπία στη φύση.